Keramisten

Monika Debus (1961 D.)  Via een omweg kwam Monika Debus in aanraking met de keramiek. Sinds 1993 werkt ze in Hörh- Grenzhausen in haar eigen atelier en als lid van de Keramiekgroep Grenzhausen. Monika maakt zout gestookte vazen van steengoedklei met zwierige zwarte beschilderingen en vrij gevormde skulpturen met veel variatie in de decoratie. Al werkende weg ontstaan de vormen, waarbij de imperfectie het uitgangspunt is. De gedroogde vormen beschildert ze met engobes. In zoutvuur krijgt het oppervlak effecten, die de kleuren veranderen van helder tot donker. De keramiste ontving vele onderscheidingen en haar werk wordt geëxposeerd in Duitsland en daarbuiten en de aanwezigheid van haar werk in internationale collecties en musea getuigt van haar autonome positie in de hedendaagse keramiek. Klik hier, link, naar film die Mels Boom gemaakt heeft over de techniek van Monika. Website www.monika-debus.de.

Zonder titel

Liesbeth Kamp (1962) is geboren in Termunterzijl (Gr.). Zij volgde de academie voor beeldende kunsten, Minerva, te Groningen afstudeerrichting keramische vormgeving. Hier heeft zij les van Hilbert Boxem, Geert Lap en Pauline Wiertz. Liesbeth maakt gebruiksvoorwerpen. Enerzijds gebruiksvoorwerpen die functioneel zijn, anderzijds gebruiksobjecten die meer kijkobjecten zijn. In plaats van functionaliteit is dan de vormgeving en expressie belangrijk. Vorm en kleur staan centraal in haar werk. Uitgangspunt is een aantal trefwoorden zoals krachtig, frivool uitbundig, verrassend. Liesbeth kiest vaak voor het kleuren met sinterengobes, die de vormen versterken. Liesbeth exposeert in galeries in binnen en buitenland. In 2019, is zij samen met andere kunstenaars uitgenodigd om in China werk te maken geïnspireerd op de 5000 jaar oude Chinese Majiayao cultuur. Website  www.liesbethkamp.nl . Klik hier, Link , naar film die Mels Boom heeft gemaakt  over Liesbeth’s techniek.  

Imaginatio

Nirdosh Petra van Heesbeen (1949) is geboren te Waalwijk en in 1974 afgestudeerd aan de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving te Den Bosch. Nirdosh is een begaafd draaier. De afgelopen 40jaar veranderde haar werk, waarbij het vuur een steeds belangrijker aspect van haar werk werd. De gedraaide objecten van porselein krijgen in de houtoven hun bijzondere uitstraling. Nirdosh werkt eveneens in La Borne (FR). Zij stookt daar met hout, onder andere in anagama ovens. Vijf dagen en nachten worden die gestookt op een temperatuur van 1300 º C. Ze stookt ook met zout, maar dat gebeurt in Nederland. Werk van Nirdosh bevindt zich in de collecties van het Keramiekmuseum Princessehof te Leeuwarden, Groninger Museum en Museum Boymans-van Beuningen te Rotterdam. https://nl.wikipedia.org/wiki/Heesbeen

Porseleinen theepot

Yuk Kan Yeung geboren in Hong Kong woont en werkt sinds 1987  in Nederland. De prachtige porseleinen objecten  van Yuk Kan gaan over ontdekkingsreizen. Voor haar is de creatie van porselein en tekenen als het schrijven van poëzie. Zoals een dichter gevoelens uit met woorden, zo gebruikt Yuk Kan haar vormen en kleuren. Haar werk wordt internationaal tentoongesteld met werk in de vaste collectie  van musea in o.a. Hong Kong, Leipzig, Londen en Korea. En in privéverzamelingen in  Azië, Australië, Europa en de U.S.A. Yuk Kan ontving voor haar werk diverse internationale prijzen.
Website www.yeungyukkan.com

Isolario X

Maria ten Kortenaar (1955) maakt porseleinen cilindervormige objecten volgens de Japanse Nerikomi inleg techniek. De vormen bouwt zij met de hand op van flinterdunne fragiele, gekleurde plakjes porselein, die ze met gekleurde slib aan elkaar zet. Maria exposeert over de hele wereld. Dit jaar in Frankrijk, Engeland, Hong Kong, en op de Biënnale in Taiwan. Zij volgde de opleiding tot edelsmid aan de Rietveld academie te Amsterdam en haalde het meesterteken als zilver- en goudsmid. In 1995 koos ze voor de keramiekkunst, vanaf 2005 voor porselein, om met name meer met de dimensie kleur te kunnen doen. Een tiental cilinders worden tot eind oktober tentoongesteld.

Flowerbomb 2019